Vše co potřebujete vědět o virtualizaci serveru

9. srpna 2021

Virtualizace a cloud computing se používá k řešení mnoha technických a obchodních zádrhelů již po celá léta. Hlavními důvody, proč mnoho firem používá tyto technologie, jsou zejména nízké náklady na IT infrastrukturu, výkon a škálovatelnost. Pojem virtualizace není pro technologické nadšence žádnou neznámou, ale pro podnikatele nebo běžného uživatele počítače se jedná o zcela nový pojem. Tento článek si proto klade za cíl zasvětit vás do tématu virtuálních serverů – co jsou, proč je ve svém podnikání potřebujete a jaké jsou základní principy, díky nimž fungují.

Co jsou virtuální servery

Virtuální server je prostor vytvořený v rámci jednoho výkonného fyzického serveru. Na jednom takovém hardwaru tak může být více samostatných virtuálních serverů, které sdílí výpočetní výkon procesoru, kapacitu paměti a disků. Jsou však pomocí virtualizačního softwaru odděleny při zachování plné bezpečnosti. Virtuální servery mohou vykonávat mnoho funkcí, ale jsou oblíbené v prostředích webhostingu.

Jak fungují

Mezi nejosvědčenější software hypervizoru patří bezpochyby VMware vSphere a Microsoft Hyper-V. Pomocí hypervizoru je fyzický server rozdělen na několik virtuálních serverů. Ve virtuálním prostředí můžete spouštět serverové aplikace a několik hostujících operačních systémů. Díky tomu jsou oproti fyzickým serverům nákladově efektivnější.

Výhody virtuálního serveru?

Investice na nákup serverů a příslušného softwaru rostou neustále nahoru, vlastní firemní IT infrastruktura tak může udělat pořádný zářez do vašeho rozpočtu. Nesmíte také zapomenout připočítat náklady na vybavení místnosti pro uložení serverů.
Níže uvádíme i několik dalších důvodů, proč byste měli zvážit přidání virtuálních serverů do vaší infrastruktury:

  • odpadá počáteční investice
  • úspora provozních nákladů
  • vyšší produktivita a efektivita
  • snadné a rychlejší nasazení
  • snadno přizpůsobitelné
  • šetří místo, protože jeden fyzický server může hostovat několik virtuálních serverů
  • snadné migrace
  • snadné obnovení provozu po havárii
  • maximální bezpečnost díky unikátnímu systému zálohování dat
Virtuální servery vs. fyzické servery

Abychom porozuměli rozdílu mezi fyzickými a virtuálními servery, rozebereme je z hlediska výkonu, škálovatelnosti, obnovy systému, přenositelnosti a správy.

Přenosnost

U fyzického serveru může být migrace z jednoho datového centra do druhého riskantním úkolem. Důvodem je, že budete muset zálohovat data na jiném místě na disku spolu s přesunem a rekonfigurací všech ostatních komponent. Virtuální servery jsou hardwarově nezávislé a přepínat mezi nimi můžete s menšími riziky.

Výkon

Výkon by měl být jeden z hlavních faktorů. Ty doby, kdy měly virtuální servery oproti fyzickým serverům problémy s výkonem jsou dávno pryč. Přesto můžete narazit na řadu poskytovatelů, kteří na úkor vývoje a použití nejnovějších technologií tlačí na co nejnižší cenu.

Správa

Fyzické servery vyžadují ke správě kvalifikované pracovníky, a je třeba hodně času na zotavení po nějaké havárii. Na rozdíl od fyzických serverů je správa virtuálních serverů mnohem jednodušší, a k jeho obnovení stačí několik kliknutí. Můžete také využít služeb virtuálních datacenter, které nabízí někteří poskytovatelé IT infrastruktury a vytěžit z virtualizace to nejlepší.

Zotavení po havárii

Toto je další faktor, který odlišuje fyzický server od toho virtuálního. Pokud jde o obnovu důležitých dat z katastrofy, hraje roli každá minuta. Pokud nemáte zavedenou konkrétní strategii obnovy dat, může být velice obtížné data z fyzických serverů obnovit.

Náklady

Mnoho firem volí virtuální servery kvůli úspoře počátečních a následně provozních nákladů. Fyzické servery vyžadují k údržbě daleko více odborných znalostí a prostředků. Časté požadavky na aktualizaci softwaru, selhání systému, selhání hardwaru a mnoho dalších důvodů činí z fyzických serverů noční můru.

Závěrem

Po přečtení tohoto článku lze bezpečně říci, že do virtuálních serverů se vyplatí investovat v mnoha kontextech. Kromě toho, že vám poděkuje vaše peněženka, jsou snadno škálovatelné, lze je snadno spravovat a obnovit po případné havárii.

Navzdory množství příležitostí, které virtuální servery nabízejí, je důležité nejprve analyzovat vaše obchodní cíle. Hledáte rychlé, spolehlivé a škálovatelné virtuální servery, které vám pomohou zvýšit vaši produktivitu? Vyzkoušejte zcela bez závazků nejvýkonnější servery od ZonerCloudu.

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *