Wap tu žije, ale jak?

12. prosince 2003

Hodně se spekuluje o tom, že WAP nemá šanci na přežití. Na druhé straně se však dělá „něco“ pro jeho zviditelnění, jen se o tom tolik nemluví. Server iHNed.cz rozšířil wapové zpravodajství v síti Oskar. Zajímavé wapové služby nabízí také server T-Mobile.cz a větší možnosti přináší programátorům i specifikace WAP 2.0.

Dost se toho namluvilo, že perfektní a neuvěřitelně mocný WAP (Wireless Application Protocol) je ve slepé uličce. Že investovat finance do této technologie je vyhazováním peněz. Že prý jde o hračičkaření, které je dobré jen pro vyvolený okruh jedinců, kteří dokáží zdůvodnit, jak je protokol WAP geniální a perspektivní. Pravda, tato nová technologie má ještě hodně slabin a nedořešených věcí. Uživatelé ani programátoři to nemají s wapem ještě stále snadné. Navzdory tomu někteří provozovatelé své wapové služby rozšiřují, třeba portál iHNED.cz. V programování jsou další možnosti, jak se WAPu lépe přizpůsobit a dát mu větší rozsah dovednosti (WAP 2.0).

iHned.cz na WAPu

Displeje mobilů jsou pořád značně maličké, ty starší mají grafiku na úrovni osmibitových počítačů. Přesto tato titěrná technologie dokáže poskytnout to, co ostatní nemohou – okamžitou informaci kdykoli a kdekoli. V tom je síla WAPu, proto stále žije, proto je dále žádaný. Z toho důvodu zřejmě rozšířil wapové služby portál iHned.cz. Od listopadu mohou uživatelé mobilních telefonů sítě Oskar, kteří si aktivovali technologii WAP (zdarma přes číslo 607 viz Aktivace WAP), navštěvovat nové wapové zpravodajské kanály serveru Hospodářské noviny iHNed.cz, provozovatele Economia OnLine. Na displejích svých mobilů mohou sledovat zpravodajství z ekonomiky, z domova, ze světa, z oblasti financí, internetu a komunikace. Tyto wapové zprávy připravují také servery FinWeb.cz, DigiWeb.cz, deník Hospodářské noviny a rovněž weby světové skupiny ekonomického a finančního tisku Handelsblatt – Dow Jones – The Wall Street Journal Europe.

Část stránky portálu "iHned.cz" věnované WAPovým službám

K těmto zpravodajským informacím se dostane uživatel operátora Oskar trochu komplikovanou cestou. V menu mobilu musí zvolit nejprve položku pro přístup na wapové služby, čímž vstoupí do hlavního menu mobilního portálu Oskarův WAP. Poté vyhledá zpravodajství iHNed.cz cestou: Zprávy – iHNed. Existuje však naštěstí jednodušší způsob, i když s vyťukáváním – do wapového vyhledávače zadá uživatel adresu http://wap.iHNed.cz/os. Takto se dostane ke všem pěti zpravodajským kanálům najednou. Objednávání jednotlivých zpravodajských servisů iHNed.cz na mobilní telefon jsou k dispozici na adrese http://www.ihned.cz/mobil/.

T-Mobile: WAP katalog

Rovněž server T-Mobile se věnuje technologii WAP několika službami, které mohou zaujmout. Vedle klasiky – přístupu na internet přímo ze svého mobilu – může mít uživatel stále po ruce například seznam WAP telefonů, který nastaví podle podrobného návodu „T-Mobile W@P“. Dále lze používat veřejný a otevřený WAP katalog s odkazy na nejrůznější WAP stránky. Také tento server láká uživatele WAPu, aby se podívali na zajímavé informace ze světa i z domova, sport, předpovědi počasí, seznamku, hry a nahlédli do zóny erotika. Tyto a další služby najdete na specializovaném portále T-Zones.

Část stránky portálu "T-Zones" s nabídkou služeb WAP

Zvlášť se mi tu zalíbila ještě nabídka nazvaná Moje služby. Ti, kteří vytvářejí wapové stránky nebo je vlastní, se k nim chtějí samozřejmě dostat co nejrychleji. Na portálu T-Mobile nabízejí způsob, jak toho dosáhnout. Uživatel má možnost uložit konkrétní wapovou adresu své stránky přes webové stránky portálu pod vybraným názvem. Tato služba umožňuje přidávat adresy vybraných wapových stránek, které pak na mobilu, podporujícím WAP, rychle vyhledáme pod odkazem Moje služby.

Nabídka "Moje služby" na portálu "T-Zones"

Nejprve se ovšem musíte na T-Zones zaregistrovat, teprve poté můžete v sekci WAP pod položkou „Moje služby“ přidávat adresy vybraných wapových stránek jako takzvané záložky (bookmarks) a ukládat si je pod jakýmkoli názvem.

WAP 2.0

S původní verzí WAPu však nebyli moc spokojeni programátoři. Prohlížeče totiž nedokázaly zobrazovat stránky HTML, technologie WAP vyžadovala stránky v jazyce WML (Wireless Markup Language). Kdo chtěl provozovat klasickou i mobilní verzi své stránky, musel spravovat dva odlišné zdrojové kódy (HTML a WML) pro dvě odlišné verze své prezentace. Avšak vývoj spěje k nápravě. Novější mobily již ovládají specifikaci nové verze WAP 2.0, která používá jazyk XHTML MP (XHTML Mobile Profile), založený na obecném jazyce XML. Podrobnější informace najdete na webu WAP Forum, případně si můžete stáhnout text specifikace WAP 2.0 ve formátu PDF.

Část www stránky "WAPforum.cz"

Specifikace WAP 2.0. se náročnějším možnostem wapu přizpůsobuje mnohem lépe. Tak můžeme například snadněji upravovat stránky pro PDA zařízení a WAP. Stejně jako WML je jazyk XHTML přísný na dodržování specifikace. Je nutné dodržovat rozlišení malých a velkých písmen, elementy se nesmí křížit a jejich uzavírání je rovněž povinné. Nutné je zdůraznit, že verze WAP 2.0, ač sama vychází z XHTML, počítá také se stránkami ve WML, takže není nutné starší projekty překódovávat. To je, myslím, velmi důležité.

Výhody XHTML

Značkovací jazyk XHTML umožňuje vše, co nabízí WML a ještě něco navíc. Soubory se zdrojovým kódem stránek XHTML jsou zapisovány s příponou .xhtml. Aby byly správně zobrazovány, je nutné nakonfigurovat MIME type, a to na application/xhtml+xml. To umožní bráně mobilního operátora soubor správně identifikovat a zpracovat. (Pro klasické soubory s příponou .wml je nastavení MIME text/vnd.wap.wml).

Ve WAP 2.0 je zabudována mutace XHTML MP, která WML převyšuje kromě jiného tím, že může používat PHP skriptování pro dynamické generování stránek. Další výhodou je také využití CSS stylů, což umožňuje racionalizovat tvorbu stránek. Styly CSS mohou být nadefinovány v externích souborech (style.css), takže jeden style sheet lze propojit s vícero stránkami a dosáhnout konzistentního vzhledu celé prezentace. Samozřejmě lze stylové informace zapisovat i do zdrojového kódu konkrétní stránky, pokud ji chceme od ostatních nějakým způsobem odlišit, například zvýrazněním odkazů. Zatímco WML neumí ovlivňovat barvu zobrazovaného textu a jiných prvků, CSS toto umožňuje, čehož lze s výhodou využít v novějších typech mobilních telefonů, vybavených integrovaným barevným displejem. Zde je jednoduchý příklad kódu:

<?xml version=“1.0″?>
<!DOCTYPE html PUBLIC „-//WAPFORUM//DTD XHTML Mobile 1.0//EN“ „http://www.wapforum.org/DTD/xhtml-mobile10.dtd“>
<html xmlns=“http://www.w3.org/1999/xhtml“>
<head>
<title>Pokusná stránka</title>
<style>
p.textik {color: red}
</style >
</head>
<body id=“main“>
<p>Toto je odkaz na WAP <b>iHNED.cz</b> <a href=“http://wap.ihned.cz/dom“></p>
<p class=“textik“>NEWS iHned</a></p>
</body>
</html>

Na displeji se vám tento kód projeví nějak takto:

Ukázka zdrojového kódu XHTML na displeji Nokia

A co prohlížeče, emulátory?

Na internetu najdeme spoustu prohlížečů nebo emulátorů wapových stránek, které nám umožní prohlížení wapu (většinou také simulují předpokládaný vzhled stránek na displeji mobilního telefonu). Bohužel ne všechny zobrazí stránky vytvořené v XHTML. Nedokáže to třeba oblíbený WinWap, Waptor a další. Ani Freewap.cz, česká internetová služba nabízející waphosting zdarma, nemá ještě zabudován editor zvládající XHTML. Pracuje pouze se soubory wml, wmls, wmlc, wmlsc, txt, což je škoda, protože na něj týdně zabrousí přes 500 zájemců o tvorbu wapových stránek. V každém případě doporučuji obracet se na výrobce mobilů, kteří na svých stránkách nabízejí rovněž tyto produkty a usilují o to, aby emulátory napodobovaly co nejvěrohodněji opravdové telefony.

Správce souborů wapových stránek "Freewap.cz"

Nokia Mobile Internet Toolkit 4.0

Dalším vleklým problémem je, že zmíněné napodobování skutečných stránek mobilních telefonů v prohlížečích v mnoha případech ještě stále dost pokulhává. Simulátory totiž nedokáží přesně napodobit velikost reálné stránky, což autorovi wapových prezentací může přinést řadu potíží. Tento nedostatek se snaží řešit výrobci mobilních telefonů, kteří nabízejí vlastní nástroje. Domnívám se, že velmi zdařilý je mezi nimi browser Nokia Mobile Internet Toolkit. Je to vlastně vývojové prostředí pro tvorbu wap stránek. V programu můžeme stránky psát a hned také prohlížet v emulátoru mobilu. Ze stránek serveru Nokia si rovněž můžete stáhnout nejrůznější firemní typy mobilů, získáte tak emulátor softwarově shodný s konkrétním typem mobilního telefonu.

Tento produkt je ke stažení zdarma (stejně jako obdobný Openwave SDK), avšak upozorňuji, že způsob aktivace je poměrně složitý. Musíte se nejprve zaregistrovat (uživatelské jméno + heslo) do vývojářského centra. Poté se znovu přihlásit. Vyhledat nejen soubor ke stažení, ale především aktivovat odkaz Request serial number, aby vám přišlo e-mailem speciální číslo. Jedině jeho zadáním během instalační procedury vám aplikace umožní nakopírování a otevření programu na váš pevný disk. Základní aplikace ke stažení má něco kolem 17 MB, program vyžaduje minimálně Windows 2000 SP2 nebo Windows XP a běží na JRE 1.4.1 (JRE 1.4.1_02).

Program Nokia Mobile Internet Toolkit 4.0 má vlastní vývojovou sadu nástrojů WAP 2.0 a obsahuje rovněž simulátory mobilních telefonů, které si však musí uživatel nainstalovat zvlášť. V aktuální verzi jsou k dispozici mimo jiné tyto funkce a vlastnosti: WML 1.3 Deck, WML Script, WBMP (podpora obrázků), XHTML MP (ve verzi WAP 2.0.), XHTML MP+CHTML, podpora pro simulaci zasílání WAP Push zpráv a MMS zpráv (MMS Message Editor). K aplikaci je rovněž přibalena uživatelská a programátorská dokumentace NMIT 4.0 User Guide, kde lze získat mnoho užitečných informací. Výborné jsou rovněž příklady zdrojových kódů (WML, XHTML), které jsou uloženy v adresáři | Nokia | Tools| Nokia_Mobil_Internet_Toolkit | samples |.

Část hlavního okna "Nokia Mobile Internet Toolkit" s emulátorem

Vyhlídky WAPu

Kromě zde zmíněných, musí WAP dořešit ještě mnoho dalších záležitostí, třeba doručování obsahu stránky k uživateli (WAP Push), bezpečnost komunikace a podobně. Tvorba wapové prezentace se stává stále specializovanější oblastí, přístupnou pouze úzkému okruhu odborníků, kteří realizují zakázky pro větší firmy. WAP u nás totiž využívají většinou podnikatelé, a to je dost málo. Dokládá to rovněž ochabující aktivita serverů, které se tvorbou WAPu pro mobilní telefony zabývají. Některé z nich po boomu v roce 2000 v poslední době zcela zanikly. (U nás se odbornou stránkou WAPu zabývají například WapStránky.cz.)

Zásadním problémem je, jak to vidím já, rozšíření tohoto způsobu komunikace mezi běžného uživatele. Nehledě k poměrně vysoké ceně za tarif W@P, hraje negativní roli i vysoká cena mobilů. Ne každý si totiž koupí třeba nejnovější mobil Nokia 6600 s velkým displejem (109x53x24) za třináct tisíc korun. Pravda, Nokia 7650 s ještě větším displejem (114x56x26) je nyní u T-Mobilu pouze za 2 499 korun, ale to je opravdu velká výjimka. Nebo tento marketingový tah donutí ostatní firmy k podobnému kroku?

Zatím má většina z nás mobil s titěrným displejem a proto jsme si surfování wapem po internetu nijak neoblíbili, troufám si poznamenat, včetně rezignujících autorů wapových stránek. To je podle mně příčinou určitého nezájmu laické veřejnosti o tuto formu komunikace. Programátoři stále ještě optimalizují WAP stránky pro první WAP mobil Nokia 7110, který má kapacitu pouhých 1 397 bitů na stránku a skutečně malý displej! Kam se tedy ubírá český WAP?

Odkazy a zdroje

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *