Toulky po webu 13.

21. listopadu 2002

Opera míří na pozici nejlepšího prohlížeče a Blesk na pozici nejvíce navštěvovaného českého webu bez tabulek, zatímco Záblesk někteří používají jako předmět či dokonce nástroj blogování. Trvalejší hodnoty pak nabídne 33 vzorů pro osobní stránky a příručka uživatelsky orientovaného designu.

Osobnosti, události

Od 14.11.je k dispozici veřejná beta-verze prohlížeče Opera 7. Sice ještě není zcela stabilní, ale už teď se zdá, že svou podporou CSS 2 a DOM 2(konečně!) všechny ostatní prohlížeče předběhne. Internet Explorer pro Windows (o Macu nemluvě) se tak definitivně stává nejzastaralejším prohlížečem a Microsoft je tedy na řadě. Kdypak se asi dočkáme?

Pro lovce pikantností ze života slavných, či spíše hledače poučení v myšlenkách moudrých, mám dnes dva rozhovory:

Strategie, obsah

Kompletní příručka designu orientovaného na uživatele (user-centred design), to se hned tak nevidí. Takže neváhejte a stahujte, chci říci studujte.

Interakčnímu designu je pro změnu věnován dvanáctidílný seriál Boba Baxleye, který začal vydávat magazín Boxes and Arrows. Dosud vyšel první díl.

Chcete si založit osobní stránky a nevíte jak na to? Osvědčený, leč poněkud zdlouhavý postup spočívá v pečlivém studiu dobrých příkladů. Abyste nemuseli příklady sami hledat, analyzovat a vyhodnocovat, připravil vám Mark L. Irons celkem 33 vzorů (patterns) pro osobní stránky uspořádaných do pěti oddílů (Obsah, Struktura, Změny v čase, Navigace a Technologie)

Praktický webdesign

Chcete na své stránky vložit roletové menu nebo rozbalovací stromový seznam? Žádný problém, takových skriptů se po webu válejí stovky. Potřebujete ale správně strukturovaný a validní (X)HTML kód formátovaný výhradně pomocí kaskádových stylů? To už je horší, i když… co byste řekli aqTree?

S mou děravou pamětí se mi nikdy nepodařilo si zapamatovat, jak správně určovat fonty a jejich pořadí v CSS vlastnosti font-family tak, aby čeština správně fungovala nejen ve Windows, ale i na Macu a Linuxu. Sice si to nepamatuji stále, ale teď už alespoň vím, kam se jít podívat: do CSS blogu Petra Staníčka.

A ještě jednou kaskádové styly. Tentokrát se jedná o univerzální n-sloupcový CSS layout s plovoucí šířkou, univerzálně fungující bez složitých triků a úprav. Vytvořil ho Dug Falby a publikoval ho v posledním čísle A List Apart.

Inspirace

Havíře nebo roboty si můžete vybrat ve weblogu Martina Michálka a vyzkoušet tak v praxi jednu z významných výhod layoutů řešených kaskádovými styly. Podobně však můžete přepínat stylové předpisy (a tím i měnit vzhled) nového webu deníku Blesk, jehož design má „na svědomí“ Petr „Pixy“ Staníček.

Mnoho lidí si o mě myslí, že nemám rád Flash. Někteří už dokonce odhalili proč – jsem totiž zapšklý konzervativní dědek, který odmítá vše nové, Flash neumím a těm, co ji ovládají, skrytě závidím. Neodpustím si proto na tomto místě pranýřovat opovážlivost pánů Svarovského a Lipy, kteří vydávají Český blog o Flashi a ještě neuvěřitelnější drzost Karla Minaříka, jehož blog je dokonce přímo ve Flashi vytvořen.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Další článek badpoint.com
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *