W3schools a škola pro webmastery

6. října 2000

Jste webmaster a potřebujete si rychle najít syntaxi nebo ukázky HTML, CSS, DHTML, XHTML, WML, WAP, XML, XSL, DTD, VBScript, JavaScript, ASP, WMLScript, či SQL? Nebo potřebujete vidět nějaké hotové ukázkové webové aplikace? Nebo chcete sehnat nějaké grafické obrázky, které jsou volně k použití? Tohle všechno a mnohem více vám nabízí server, o kterém je dnešní páteční WebTIP.

Všechno se začalo asi před týdnem, kdy jsem na zahraničním webu hledal nějaké info o SQL, kde bych si v rámci psaní dalšího dílu o SQL mohl ověřit nějaké informace. Hledal jsem běžnými vyhledávači a kde nic, tu nic. Už jsem začal propadat menšímu zoufalství, že nic nenajdu, když jsem skoro na konci seznamu vrácených odkazů našel jeden, který mě zaujal, a to W3schools. Nejenže jsem našel informace o SQL, které jsem hledal, ale zjistil jsem, že W3schools nabízí mnohem více.

O serveru

Zmiňovaný server najdete na adrese www.w3schools.com. Uvítá vás velmi jednoduchá stránka, která má, jak už u informačních webů bývá zvykem, tři sloupce. Nejvíce nalevo je věnován odkazům na jednotlivé sekce a podsekce, v prostředním sloupci můžete číst obsah jednotlivých kapitol a poslední, pravý sloupec, je věnován odkazům na základní informace o serveru, apod.

Všechny stránky jsou organizovány do jednotlivých sekcí a následně podsekcí. V  každé sekci je daná problematika rozdělena do několika kapitol, mezi kterými se pohybujete jednoduše pomocí navigačních prvků.

Co zde najdete?

Hrubé rozdělení serveru by mohlo obsahovat 4 základní části: značkovací jazyky, skriptování, databáze a obecná část věnující se podpoře vývoje webových stránek a aplikací.

Začínající webmasteři uvítají dnes již klasickou sekci HTML TUTORIAL, v rámci niž si přijdou na své i pokročilí programátoři, neboť obsahuje kromě HTML také podsekce o CSS, DHTML, XHTML a WML. Každá ze sekcí obsahuje spoustu kapitol, které souhrnně popisují problematiku ve formě přehledových tabulek nebo odstavců, obsahujících zejména výčet značek, apod. Dále v rámci každé kapitoly máte odkazy na ukázky. Ukázky jsou realizovány pomocí dvou oken v prohlížeči. Vlevo je zdrojový kód a vpravo vidíte příslušný výstup daného kódu. A nejsou to jen obyčejné ukázky. Zdrojový kód je totiž zobrazen v editovatelném okně, kde máte možnost ukázkový zdrojový text si sami zeditovat a po stisku tlačítka „Edit and click here to test!“ se vám v pravém okně zobrazí aktuální výstup, který bude reflektovat vámi provedené změny. Zatím jsem se nesetkal se žádným jiným serverem, kde by byly ukázkové kódy by realizovány tímto způsobem.

Další je XML TUTORIAL, který obsahuje řadu podsekcí týkající se nejen XML, ale i XSL, DTD, WAP, a jiných. Zde obsažené kapitoly jsou členěny spíše do odstavců, které slovně popisují jednotlivé elementy a použití. Ukázky zdrojových kódů nejsou ale řešeny jako u HTML, jsou pouze zobrazeny v jednoduchých tabulkách.

Do části skriptování autoři zahrnuli sekce o VBScriptu, JavaScriptu, WMLScriptu a o ASP. Jednotlivé kapitoly jsou organizovány podobně jako v  předchozím případě, zahrnují celou problematiku těchto skriptovacích jazyků, včetně ukázkových příkladů.

Další oddíl je věnován databázím. Tato část již není tak bohatá, jako předchozí. Najdete zde kompletní referenční příručku o SQL a o ADO (Active Data Object sloužící pro přístup k databázím). Co se týká jazyka SQL, v několika kapitolách je zde výčet SQL příkazů a funkcí a jejich použití v jednoduchých příkladech. Komplexnější ukázky tady nejsou.

Poslední část je věnovaná obecně tvorbě webu. V rámci ní najdete kapitoly, které se věnují obecným standardům pro tvorbu WWW stránek, základní informace o prohlížečích (např. kdy jaké jsou aktuální verze, kdy vyjdou nové, apod). WEB SOFTWARE obsahuje linky zejména na software, který mohou webmasteři využít při tvorbě webu (zejména v oblasti XML). Část WEB GRAPHIGS nabízí volně šířitelné grafické obrázky, které můžete použít na svých stránkách, včetně pozadí, část WEB NEWS obsahuje nové informace ze světa tvorby webových aplikací, a část WEB FUTURE je také docela zajímavá, pojednává o webových aplikacích budoucnosti.

Další informace

Autoři serveru nabízí čtenářům zajímavé statistiky. Z nich vyčtete, že W3School funguje ani ne rok a zdá se, že ve světě je tento server velmi populární. O tom svědčí mimo jiné např. 5,5 miliónu přístupů na tutoriály za měsíc září 2000, což dělá průměr na jeden den skoro 190000 přístupů. To jsou zcela ohromující čísla, přesahující rámec českého Internetu. Na stránce statistik (přístupné přes odkaz v pravém sloupci) máte zobrazeny procentuální zastoupení přístupů z jednotlivých zemí. Budete-li sledovat dále, najdete i takové přehledy, jako jsou prohlížeče, kterými čtenáři přistupovali, operační systémy, dále rozdělení dle rozlišení, verze Javascriptu, apod.

Co mi tu osobně chybí, je nemožnost fulltextově prohledávat obsahy jednotlivých kapitol. Nemáte možnost si zaregistrovat svůj e-mail, abyste byli informováni o nových článcích či kapitolách. Ale na druhou stranu, vzhledem ke specifickému zaměření tohoto serveru s nepřeberným množstvím informací o všech aktuálních technologiích pro budování kvalitního webu, lze tento drobný prohřešek autorům odpustit. Možná zde budete marně hledat informace o PHP, ale věřím, že časem bude část věnující se skriptování obohacena o PHP, či jiné jazyky.

Doporučuji vám se na tento server, který se může pochlubit nominací v soutěži „World Best WebSite“, podívat. Věřím, že mnohé z vás zaujme a že odkaz na něj se stane nedílnou součástí vašich bookmarků.

Webtip 6.10.2000 – W3School, http://www.w3schools.com

Výzva pro čtenáře

Pokud máte sami tip na nějaký web, ať už český nebo zahraniční, a myslíte si, že by bylo dobré se o něm zmínit ve WebTIPu nebo jej chcete dokonce sami zhodnotit, neváhejte a dejte nám o něm vědět odesláním jeho adresy, případně vašeho krátkého popisku na email redakce@interval.cz.

Předchozí článek JavaScript - logický datový typ
Další článek SQL - vnořené dotazy
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *