6 pluginů pro WordPress, které vám usnadní život

25. října 2016

Plug-iny se používají pro rozšíření redakčního systému WordPress a s jejich pomocí je možné tento systém ještě více přizpůsobit vlastním představám. V této sekci doporučujeme výběr užitečných pluginů, které vám nabídnou různé speciální funkce:

Really Simple SSL

Plug-in Really Simple SSL umožňuje rychlé a jednoduché zprovoznění HTTPS na WordPressu na našich serverech. U všech domén v naší správě můžete nyní bezplatně přejít na zabezpečený protokol HTTPS a toto rozšíření pomůže jednoduše přesměrovat veškeré požadavky z http:// na https:// včetně tzv. smíšeného obsahu. Automaticky upravuje i databázové hodnoty site URL a home URL.

Plug-in Really Simple SSL stáhnete na oficiálních stránkách projektu wordpress.org, k dispozici je také podrobná dokumentace.

Pozor, po aktivaci https:// dojde ke zdánlivému „odhlášení“ přihlášeného uživatele z administrace. Je tomu tak z toho důvodu, že pro webový prohlížeč je stránka s adresou začínající https:// vlastně zcela nový, odlišný web. Webový prohlížeč vám tedy nenabídne uložené heslo a bude potřeba je ručně vyplnit.

Pokud se setkáte s chybou v podobě smyčky přesměrování (redirect loop), lze ji řešit tím, že plug-inu zabráníte zapisovat do souboru .htaccess. Nejprve odstraňte ze souboru .htaccess pravidla týkající se tohoto pluginu (návod zde) a pak přidejte do souboru wp-config.php následující řádek:

define( ‚RLRSSSL_DO_NOT_EDIT_HTACCESS‘, TRUE);

Další užitečné tipy a odpovědi na otázky naleznete v dokumentaci.

WP-Cache

WP-Cache je vysoce efektivní cachovací systém (vyrovnávací paměť) pro redakční systém WordPress. Po otestování na našich serverech byly odezvy stránek, kde tento plug-in běží, asi pětkrát rychlejší oproti stránkám, kde plug-in nebyl nasazen.

Pracuje tak, že uchovává v paměti stránky prezentace a ty následně ukládá do statických souborů, které jsou připraveny pro budoucí použití. Výhoda spočívá hlavně v tom, že uložené soubory jsou okamžitě k dispozici bez nutnosti kompilovat celý kód PHP stránky a načítat údaje z databáze.

V případě, že se Vám běh Vašich stránek zdá zpomalený, určitě doporučujeme tento plug-in vyzkoušet.

Více informací a možnost stažení najdete na oficiálních stránkách projektu wordpress.org.

Duplicator

Plug-in Duplicator pro WordPress vám umožní jednoduše kopírovat, přesunout nebo naklonovat celou webovou stránku z jednoho umístění na jiné. Plugin slouží také jako jednoduchý zálohovací program – během krátké chvíle pro vás stáhne veškerý obsah webu i zálohu databáze. Využijete ho i pro lokální testování nového webu předtím, než bude umístěn na ostrý server. Zde najdete názornou ukázku, jak plugin pracuje, v podobě videonávodu (anglicky).

Použití tohoto plug-inu vyžaduje určitou technickou zdatnost a zkušenost. Pokud plánujete migrovat nebo přesouvat váš WordPress, vždy si před tímto krokem pečlivě zazálohujte své soubory a obsah databáze, ještě než provedete změny. V případě obtíží se pak můžete rychle vrátit k předchozí funkční verzi. Duplicator nabízí také placenou „premium“ verzi s uživatelskou podporou. Oficiální stránka pluginu je zde, časté otázky a odpovědi najdete na této stránce.

NextGEN galerie je plně integrované řešení fotogalerie pro redakční systém WordPress. Stáhnout jej můžete na těchto stránkách – NextGEN Gallery. Pro správnou funkčnost doporučujeme mít zřízen profesionální hosting Linux u CZECHIA:COM. V případě využití nižšího či staršího hostingového programu se můžete setkat s touto chybou:

(Error : Exceed Memory limit. Require : 36.65 MByte)

Chybové hlášení souvisí s hodnotou Memory Limit (paměť), která může být u každého webhostingového programu nastavena jinak. Nedostatečná paměť bude mít negativní vliv na funkci tohoto plug-inu. Projevuje se typicky v okamžiku, kdy jsou nahrávány obrázky do galerie. Následně se nezobrazují miniatury na webových stránkách, nicméně po rozkliknutí se obrázek zobrazí.

DB Cache Reloaded Fix

DB Cache Reloaded Fix patří k nejrychlejším cachovacím systémům pro redakční systém WordPress. Zaměřuje se na zrychlení práce s databází. Plug-in je lehce nastavitelný a kompatibilní s verzí WordPressu 3.1. Doporučujeme jej instalovat v kombinaci s již dříve uvedeným plug-inem WP-Cache, čímž optimalizujete kromě webové prezentace i databázi.

Více informací k tomuto plug-inu a možnost stažení najdete na oficiálních stránkách projektu wordpress.org.

Plug-in Better WP Security

Tento plug-in je určen jak pro laiky, tak pro profesionály, kteří chtějí mít zabezpečení pod kontrolou. Méně znalým uživatelům nabízí one-click řešení, které prověří instalaci systému WordPress a nabídne okamžitá řešení. Druhá možnost nabízí zkušenějším uživatelům provést i zabezpečení jednotlivých oblastí dle svého zvážení.

Instalace plug-inu Better WP Security

Plug-in jednoduše instalujete přes administraci programu WordPress – nabídka Pluginy -> Instalace pluginů. Vyhledáte plug-in „Better WP Security“ a nainstalujete. V levém panelu se Vám následně objeví položka Security, kde můžete s plug-inem pracovat.

V úvodní záložce DASHBOARD můžete využít možnost one-click nastavení zabezpečení. Z hlediska tzv. Brute Force Attacku, který je většinou na redakční systém WordPress směřován, bychom doporučili využít minimálně možnost upravit cestu pro přihlášení do administrace systému WordPress. Misto standardního /wp-admin si můžete nastavit svůj vlastní tvar.

Toto nastavení je možné v záložce HIDE – zvolte WordPress permalinks, na následující stránce zvolte některou z jiných možností, než je defaultní a uložte. Poté znovu přejděte do nabídky Security – HIDE – zvolte Enable Hide Backend. Zde máte možnost si nastavit vlastní adresu pro přihlášení do administrace služby WordPress. Poté se již budete přihlašovat na této nové URL.

Tento článek vznikl za pomocí zákaznické podpory CZECHIA.COM. Vyzkoušejte si jejich webhosting s plnou podporou Open Source aplikací a snadnou instalací WordPressu.

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *