Macromedia Ultradev 4.0 pro tvorbu dynamických stránek

28. března 2001

Počet webových aplikací založených na databázových technologiích utěšeně roste a s ním roste poptávka po nástrojích, jež by ulehčovaly jejich tvorbu. Dnes se podíváme na jednoho ze zástupců a to program Macromedia Ultradev, který je nyní verzi 4.0.

Letmý úvod

Ultradev 4.0 by se dal ve stručnosti charakterizovat jako vizuální editor HTML Dreamweaver čtvrté verze obohacený o podporu databází a skriptů. Zvládne tedy úplně to samé, co Dreamweaver plus něco navíc.

Prostředí programu

Ti z vás, co již někdy pracovali s Dreamweaverem, budou jistě zvědavi na to, jak se podařilo propojit programování samotné aplikace s vizuálním návrhem stránky. Ultradev 4.0 je zářným příkladem toho, že toto spojení možné je. Návrh základní struktury stránky je cela shodný s postupem v Dreamweaverem, navíc je jen nutné nadefinovat typ aplikačního serveru a napojení na server databázový. Dodatečné aktivní prvky (části kódu realizované na straně serveru) se přidávají buď výběrem z již předdefinovaných skriptů (v terminologii programu jsou nazývány Server Behaviors) nebo je možné vložit skripty vlastní.

Podpora

Základem každého vývojářského balíku pro tvorbu aplikací pro web je bezesporu spolupráce se serverem. V tomto případě Ultradev potěší především vývojáře orientované na komerčí řešení – nabízí podporu pro ASP (Microsoft IIS), CFML (Cold Fusion Markup Language – produkt společnosi Allaire) a JSP (Java Server Pages – aplikační technologie společnosti Sun). Marně však budete hledat např. PHP, do Ultradevu lze pouze integrovat doplněk pro podporu PHP skriptů (tj. že vložené skripty budou ignorovány a nebudou brány jako chyba).

V případě databázových serverů je však situace o mnoho lepší – pokud pro ně existuje ODBC (resp. pro variantu JSP JDBC) ovladač, tak je Ultradev schopen s nimi spolupracovat. Výhodou vizuální tvorby je i možnost náhledu na stránku včetně doplněných dat.

Ultradev v praxi

V informačních materiálech, které jsou k programu dodávány, je Ultradev charakterizován jako ideální nástroj pro tvorbu informačních systémů na bázi intranetu. Ostatně – tento fakt potvrzují i dodávané ukázkové soubory, na nichž je krok po kroku vysvětlena tvorba webové aplikace umožňující přístup k databázi zaměstnanců.

Pokud si však po přečtení výše uvedených řádek myslíte, že s pomocí Ultradevu vytvoříte jakoukoliv webovou aplikaci vizuálním způsobem, tak jste samozřejmě na omylu. Filozofie programu je totiž založena na již zmiňovaných Server Behaviors, které vám umožňují do stránky přidat části kódu, jež budou realizovány na straně serveru. Těchto komponent je však omezený počet a i když žádanou dispozici máte, tak nemusí vždy přesně vyhovovat vašim požadavkům.

Server behaviors

Rozšiřitelnost

Macromedia naštěstí myslela i na tyto případy a tak je celá aplikace otevřená pro další rozšíření. Pro tento účel jsou do programu přidávány tzv. Extensions, což jsou doplňky integrované přímo do prostředí programu jako položka nabídky či některé z nástrojových lišt či paletek.

Shromaždištěm těchto doplňků je internetová stránka exchange.macromedia.com, jež spravuje sama Macromedia, která se velice pečlivě stará o jejich třídění a filtrování. Drtivá většina doplňku je totiž vytvářená samotnými uživateli Ultradevu (resp. Dreamweaveru, neboť všechny doplňky pro Dreamweaver můžete používat i v Ultradevu). Ke správě Extension na straně klienta slouží program Macromedia Extension Manager, jež umožňuje doplňky přidávat, dočasně deaktivovat či přímo mazat.

Extension Manager

Novinky verze 4.0

Novinkám čtvrté verze editoru Dreamweaveru byl na Interval.cz věnován celý seriál a tak vzhledem k tomu, že Ultradev je na Dreamweaveru založen, a všechny tyto novinky tedy obsahuje, se nyní podíváme na přínosy pro oblast vývoje.

Live objects – tak zní název nové skupiny komponent, jež můžete do vašich stránek přidávat. Důvod jejich vzniku je jednoduchý: při vývoji databázově orientovaných webových aplikací budete často potřebovat hledat v databázi či vytvořit navigační lištu pro pohyb mezi záznamy a tak jistě uvítáte, že Ultradev již obsahuje části kódu pro tyto prvky.

Live Objects

V praxi jste také možná již setkali s nutností tvorby webových aplikací s povinnou autorizací uživatele. Pokud ano, tak jistě oceníte novou skupinu komponent pro jejich tvorbu.

Mezi další novinky patří možnost vzdáleného připojení k databázi či vylepšení pro ruční úpravu kódu.

Závěrem

Pokud vytváříte aplikace pro web klasickým způsobem – tj. ručním psaním kódu, tak si Ultradev určitě vyzkoušejte, časově omezenou verzi si můžete stáhnout z webové stránky společnosti Macromedia. Nejste-li opravdu skalní příznivci klasického programovaní, tak vás jednoduchostí použití jistě příjemně překvapí.

Za zapůjčení produktu děkuji firmě Digital Media.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *