Zaměřeno na webdesign – Netpedia.com

16. února 2001

Opět jsme tu s pravidelným WebTIPem. V minulém vydání jsem se zaměřil na tvorbu ASP na serveru UltimateASP.com. Dnes si povíme něco o serveru, který se hlavně zabývá webdesignem – tedy HTML, webovou grafikou a Javou, okrajově i ASP, CGI i DHTML.

Server Netpedia.com není pouze zaměřen na tvorbu www stránek a webové grafiky, ale obsahuje i články z oblasti hardware, software, Internetu, operačních systémů a obchodu. Protože tyto rubriky nijak nesouvisí se zaměřeném WebTIPu, budeme se věnovat pouze těm rubrikám, které se přímo dotýkají tvorby stránek.

Netpedia.com je vytvořena v docela úzkém designu, který vypadá, že by mohl fungovat bez podélného rolování i v rozlišení 640×480, bohužel, velikost hlavní tabulky je o něco větší. Design serveru je docela jednoduchý, neobsahuje žádnou reklamu a docela svižně se načítá. Sazba webu je klasická, třísloupcová – levý sloupec obsahuje seznam všech rubrik a podrubrik – News, Netpedia, Articles, HTML, Coding, Applets, Graphics a Website. Prostřední sloupec obsahuje seznam aktuálním článků, nicméně toto pravidlo není uplatněno na úvodní stránce a aby jste zjistili, co je na serveru nového, musíte zamířit přímo do jednotlivých rubrik. Pravý sloupec je využitý „bižuterií“ jako vyhledávání na serveru, formulářové políčko pro odběr zpráv, rychlá navigace v sekcích souvisejících s webdesignem atd.

Netpedia

Probereme si nejprve sekci Articles, která obsahuje rubriky Features, Opinion, Books a Software. Rubrika Features obsahuje zajímavé články z oblasti ASP, internetových prohlížečů, dynamického HTML, Javy a JavaScriptu. Většina článků je docela krátkých, nicméně jsou docela zajímavé.

Netpedia

Sekce HTML je užitečná pro všechny tvůrce stránek – rubriky Reference, Tutorials a CSS jsou dostatečně výmluvné. Reference HTML 4 jsou rozděleny do tří částí – Elements, Entities a Data. Po výběru Elements se vám objeví seznam všech tagů, které je v HTML 4 možné použít a kliknutím na vybraný tag se vám objeví více podrobností o tomto tagu – popis tagu, jaký je startovací a ukončovací tag, použitelné atributy, v jaké verzi HTML byl poprvé použit, jeho syntaxe, příklad použití atd. Část Reference mě prostě velmi překvapila svoji obsáhlostí – je zde soustředěno velké množství velmi užitečných informací na jednom místě.

Netpedia

Rubrika Tutorials v sekci HTML obsahuje celkem osm lekcí o HTML. Naučíte se pracovat s HTML dokumenty, naučíte se vytvářet odkazy, do stránek vkládat obrázky, je tu i lekce dokonale vysvětlující pojem tag atd. Lekce jsou pro naprosté začátečníky, a proto zde nečekejte, že se dozvíte něco zajímavého o tvorbě tabulek, rámců či formulářů. Rubrika CSS je zaměřena pochopitelně na kaskádové styly, je rozdělena do šesti části – Introduction, Font Properties, Color and Background Properties, Text Properties, Box Properties a Classification Properties. Každá z těchto části obsahuje několik článků, například v části Font Properties naleznete články o font-family, font-style, font-variant, font-weight, font-size, font, prostě o všem, co se týká definice fontů pomocí kaskádových stylů. Orientace je velmi dobrá a snadno najdete to, co právě potřebujete.

Netpedia

Jak jsem psal již na začátku, Netpedia.com se nezaměřuje na pouhou tvorbou stránek, ale i na programování. Rubrika CGI je docela obsáhlá – je to vlastně referenční část věnovaná Perlu, část věnovaná ASP neobsahuje žádný článek, pouze několik odkazů na servery, které se zabývají výhradně ASP, Sekce JavaScript vás přesměruje na server JSWorld.com, který má ovšem naprosto shodný design s Netpedia.com, jenom se změnily rubriky vlevo. Každopádně zde najdete velké množství JavaScriptů ke stažení, dále tutoriál k JavaScriptu, návod, jak vytvářet rolečky (obrázky, které se po najetí kurzorem změní na jiné) atd.

Rubrika DHTML, stejně jako v minulém případě, skočí na JSWorld.com, vzhledem k tomu, že DHTML je vlastně kombinace HTML, kaskádových stylů a JavaScriptu, není to nic překvapivého. Rubrika Java vám nabídne v deseti lekcích kurz, jak se naučit pracovat s Javou a také seznam mnoha javových appletů k volnému stažení a použití na vašich HTML stránkách.

Netpedia

Rubrika Other… obsahuje několik článků o ostatních programovacích jazycích – je zde zastoupena Corba, VBScript a dokonce VRML, který slouží k vytváření 3D scén.

Sekce Applets a její podrubriky (Games, Graphics Effects, Text Effects, Image Effects, Utilities) obsahuje několik desítek volně použitelných javových appletů. Do této sekce se ostatně můžete dostat i kliknutím na rubriku Java, kterou jsem popisoval o dva odstavce výše.

Zbývají nám dvě sekce – Graphics a Websites. Graphics obsahuje tři rubriky – Archive, která mi v době psaní tohoto článků bohužel nefungovala (Internal Server Error), dále rubriku Photoshop Tips, která obsahuje 14 tutoriálů zaměřených především na začátečníky a rubriku Fonts, která obsahuje velké množství použitelných fontů zdarma ke stažení.

Netpedia

Poslední sekce Websites obsahuje čtyři rubriky – Design, Promoting, Web Hosting a Frontpage. Rubrika Design se odkazovala na jiný server a požadovala po mě zadání uživatelského jména a hesla, rubrika Promoting obsahuje převážně tipy k používání Meta-tagů a několika odkazů na vyhledávácí servery, Webhosting obsahuje zase několik odkazů na největší zahraniční web-hostingové společnosti a rubrika FrontPage si klade za cíl naučit vás pracovat s tím vizuálním editorem od Microsoftu. Články zde uvedené se ovšem týkají verze FrontPage 98, která je dnes již mírně zastaralá (mírně řečeno).

Závěrem

Server Netpedia.com, který vydává společnost Ambient Technologies si určitě zaslouží dnešní ocenění WebTIP. Obsahuje totiž velké množství kvalitních a hlavně – referenčních článků k HTML, kaskádových stylech, CGI apod. Dále zde naleznete mnoho JavaScriptů a javových appletů k volnému stažení a použití na vlastních WWW stránkách. Seznam mnoha fontů, které jsou zdarma ke stažení či několik tutoriálů k Photoshopu je již taková třešnička na dortu.

WebTIP 16.2.2001 – Netpedia.com, http://www.netpedia.com.

Výzva pro čtenáře

Pokud máte sami tip na nějaký web, ať už český nebo zahraniční, a myslíte si, že by bylo dobré se o něm zmínit ve WebTIPu nebo jej chcete dokonce sami zhodnotit, neváhejte a dejte nám o něm vědět odesláním jeho adresy, případně vašeho krátkého popisku na email redakce@interval.cz.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *